Historia

Diskussionen om en större samlande satsning för rytmmusiken i Svenskfinland startade redan i slutet av 2009, på initiativ av Svenska kulturfondens Håkan Omars och Sören Lillkung. Under 2010 sammankallades en större grupp sakkunniga till ett antal möten, och ur dessa möten föddes projektet “Musik & Talang”.

Som huvudman utsågs musikorganisationen DUNK – De Ungas Musikförbund i Svenskfinland r.f., som tilldelades finansiering att starta upp ett projekt, som skulle bestå av en webbsida med information om musikbranschen på svenska samt en kongress med livescen, för att samla och fortbilda det svenska musiklivet i Finland.


2021

Musik & Talang 2021 ordnades 24-25 september i Vasa. Kongressens huvudsakliga plats var Fontana som omvandlades till ett kongresscenter under två dagar. Samma vecka ordnade Musik & Talang ett låtskrivarläger i Midas Studios i Replot tillsammans med Mantik Music.

Kongressprogrammet bjöd på paneler med teman som spelmusik, metalmusiken i Finland samt låtskrivning för den asiatiska marknaden. Masterclasses ordnades med Philip Eriksson (SE) och Kristofer Eng (SE) i design, komposition och effekter i spelmusik  och en av Sveriges främsta bakgrundssångare Britta Bergström (SE). Fredagens höjdpunkt var spot-on intervjun med producenten och kompositören Steve Sidwell, som anlänt från England för att medverka i Musik & Talang. Kongressen gästades även av bl.a. A&R Fredi Lundén, artisten ILON, Katariina Sorsa från Music Finland och artisten Mathias “Vreth” Lillmåns.

Efter år när möjligheterna till livemusik varit ytterst begränsade var huvudfokus för festivalen att så många band som möjligt skulle få spela och så många som möjligt skulle få njuta av livemusik. I planering av kongressen och festivalen beslöts det att satsa främst på medverkande och artister från Finland och närliggande länder. 15 showcase band spelade på festivalen. Därtill bokades artister och band som Afrojazz Quintet, Kuusikoski, Lxandra och Eva & Manu.

Artisten och låtskrivaren Charlotta Kerbs tilldelades årets Musik & Talang-pris och Joel Sundkvists tilldelades priset för Årets finlandssvenska låt med låten Drunk & Underage.

Amie Borgar fungerade som konstnärlig ledare och Jessica Mattila som producent. 


2020

År 2020 blev ett väldigt annorlunda år  på många sätt och så även för Musik & Talang. Det bestämdes i slutet av våren 2020 att kongressen ordnas digitalt på grund av den rådande pandemin som begränsar resande och möjligheterna för sammankomster. Datumet för den digitala kongressen var den 18-19.9 och målet var att erbjuda ett kvalitativt program online, som deltagarna kan ta del av även senare under året. Paneldiskussioner spelades in på förhand i Vasa och Berlin och övrigt förhandsbandat material bestod bl.a. en masterclass i blues gitarr med Erja Lyytinen, en djupdykning i branding och sociala medier med Bertills & Jung och gitarristen och influencern Sophie Burrell (UK).

Därtill fick deltagarna delta i live zoom sessioner med låtskrivaren Peter Kvint, Joel Lyssarides jazztrio, mental träningscoachen och musikern Mimmi Hammar och artisterna Jensa & Kaliffa från Hoffmaestro.

Tillsammans med Mantik Musik ordnades ett låtskrivarläger med 18 deltagare från hela landet i Midas studios på Replot. Under lägret fokuserade deltagarna på att skriva låtar för artister med internationellt sound i olika riktningar av pop. Låtskrivarlägret dokumenterades på film så att även övriga deltagarna kan ta del av låtskrivningsprocessen under ett läger.

Musik & Talang komplementerar med program under hela hösten 2020 med paneldiskussioner från andra städer runtom världen och aktuella workshoppar och föreläsningar för deltagarna.

Vinnaren av Årets finlandsvenska låt publiceras den 10 oktober!


2019

Musik & Talang 2019 arrangerades 19-21 september i Vasa. Redan på tisdagen 17.9 kunde deltagare gå på M&T Warm Up med Krista Siegfrids i samarbete med Arbis. Kongressen ordnades på Hovrättsesplanaden 13 under fredagen och lördagen. Med årets kongress ville Musik & Talang dyka in i branschkulturer inom flera genrer. Deltagare fick bekanta sig med branschlivet som bl.a. klassisk musiker, låtskrivare och frilansande jazzmusiker.

Under kongressen lyftes även teman som vokalproduktion, diversitet i musikbranschen, utbrändhet och turnéliv upp. Kongressen gästades av Sarah Klang (SE), Fredi LundénSelen Özan (SE), Sebastian FagerlundAnna Engberg (SE) och Tom Stenback med flera. En workshop ordnades med trumpetaren Peter Asplund (SE).

Festivalen bjöd på musikupplevelser i olika genrer och former med 20 band och artister som spelade på olika konsertplatser i staden. Showcasefestivalen gästades av bl.a. Maja Mannila, Seesar XL, Dimma och julia clara (AX). På fredagskvällen intervjuades Bo Sundström (SE) av Amie Borgar på Ritz och bjöd på soloframträdanden under samtalets gång. På lördagen gästades festivalen av Sarah Klang (SE) och The Heartbeat band som gav konsert till en fullsatt sal på Ritz.

Priset för Årets finlandssvenska låt gick till Bubbeli för låten Mååhe och Årets Musik & Talang-pris tilldelades Annika Oksanen.


2018

Musik & Talang ordnades den 20-22 september i Vasa. 2018 var ett utvecklingens år för Musik & Talang med en ny producent, kongressplats och förnyad festival. Festivalen inleddes redan på torsdagen och kongressen ordnades i Studion vid Academill under fredag och lördag. Festivalen innefattade en showcasefestival med drygt 20 inhemska artister och band samt en showcasekväll i samarbete med Alt Agency med Iron Country SistersLake Jons och Holy Now (SE).

Kongressen inleddes med en öppningskonsert med Mari Sainio (FI) och gästades av talare som Richard Smith (USA), Daniel Nordgård (NO), Julia Carlsson (FI/SE), Tomas Jernberg (SE). Markus Krunegård (SE) och Rigmor Gustafsson (SE) gästade Musik & Talang med både konserter och exklusiva intervjuer. Festivalen avslutades på The Doo-Bop Club med konsert av reggaeorkestern Partiet (SE). Priset för årets finlandssvenska låt gick till Crimson Peak med låten Mountainside och Victor Sågfors tilldelades årets Musik & Talang-pris.

Som producent för Musik & Talang fungerade Miira Holländer.


2017

Musik & Talang ordnades för sjunde året i rad den 15-16 september 2017 i Vasa och anslöts som en del av det officiella firandet av Finlands 100-årsjubileum. Kongressen erbjöd matnyttiga paneler, intressanta föreläsningar, högklassiga masterclasses och konserter. Priset för årets finlandssvenska låt gick till One Desire för låten Hurt och årets Musik & Talang-pris tilldelades Sam Fröjdö.

Årets långväga gäst var basisten Divinity Roxx (USA) som bjöd på både masterclass och spot-on intervju. Kongressen gästades även av talare som Anders Fredslund-Hansen (DK), artisten Mayka (SWE), ljus- och screendesignern Mikki Kunttu, musikjournalisten Annah Björk (SWE) och tonsättaren och pianisten Cecilia Damström samt andra proffs inom branschen. Årets konsertutbud bjöd på bland annat på konserter med Dirty Loops (SWE),  Skraeckoedlan (SWE),  Victor’s Music MachineThe NapkinsLauri Schreck, Felicia, Rickard Eklund och SVEN. Kongress- och festivalprogrammet hittar du här.

Ordförande för Musik & Talangs ledningsgrupp var Amie Borgar och som projektledare fungerade Jannike Sandström.


2016

Musik & Talang ordnades sjätte året i rad 16-17 september 2016 i Vasa. Jannike Sandström fungerade som projektledare och Amie Borgar som ordförande för styrelsegruppen. Likt tidigare år erbjöds olika paneler, workshops och ett flertal konserter runt om i Vasa. Musik & Talang-priset tilldelades Wentus Blues Band och priset för årets finlandssvenska låt gick till Rickard Eklund med låten Finland.

Några av årets huvudtalare var trumlegenden John ”JR” Robinson (USA) och arrangeringsproffsen Ulf och Henrik Janson (SWE). Kongressen gästades även av låtskrivaren och producenten Janne Hyöty, managern Carla Ahonius, företagaren Per Vilén, artisten och skådespelaren Mia Hafrén samt många andra proffs inom branschen. Fina konserter ordnades med band och artister som Oddjob (SWE), Amélie goes to Belgrad, Ratatosk, Anna Järvinen och Markus Bergfors. Lisa Miskovsky (SWE) spelade och intervjuades av Johanna Stenback på Ritz. Kongress- och festivalprogrammet hittar du här.

Läs mera om Musik & Talang 2016


2015

Det femte Musik & Talang i ordningen gick av stapeln 18-19.9.2015. Amie Borgar fungerade som ordförande, Jannike Sandström som projektledare och Martin Enroth som verksamhetsledare för DUNK. I samband med kongressen röstades årets finlandssvenska låt fram och Paul Oxley’s Unit vann med låten ”Eyes open”. The Doo-Bop Club fick årets Musik & Talang-pris för gott samarbete under flera år.

Kongressen gästades bland annat av artisten och eurovisionsvinnaren Loreen (SE), entreprenören, låtskrivaren och producenten Andreas Carlsson (SE) och artisten och producenten Redrama. Kongress- och festivalprogrammet hittar du här.

Läs mera om Musik & Talang 2015


2014

Musik & Talang 2014 var den fjärde kongressen i ordningen och gick  av stapeln 19-20 september i Vasa. Hippi Hovi fungerde återigen som ordförande och Martin Enroth som verksamhetsledare för DUNK. Amie Borgar var projektledare och Jannike Sandström projektkoordinator. Temat var DIY – Do It Yourself! Kongressen erbjöd olika verktyg för deltagarna med intressanta paneler och workshops.

Kongressen gästades bland annat av bandet Satin Circus, musikerna Rob Harris & Paul Turner (UK) från bandet Jamiroquai och sångerskan Johanna Grüssner. Kongress- och festivalprogrammet kan du läsa här.

Läs mera om Musik & Talang 2014


2013

Till evenemangsproducent för M&T 2013 utsågs Johanna Stenback och den tredje musikkongressen ordnades i Vasa i 20-21 september 2013. Projektet breddades med ett utökat samarbete med Yle och låtskrivarlägret Song Hotel i samarbete med Music Finland. Temat för kongressen var verktyg, och syftet var att ge besökaren nya verktyg och kontakter för att komma vidare på sin bana.

Kongressen gästades bland andra av Haydn Bendall (UK), tidigare chefstekniker på Abbey Road och den finska managerna Virpi Immonen. Live uppträdde bland andra aktuella Krista Siegfrids, Patrik Isaksson (SWE), Cola & Jimmu, Kebu med flera.  Kongress- och festivalprogram kan du läsa här.

Läs mera om Musik & Talang 2013


2012

Under vårvintern 2012 gjordes regionala seminarier i Borgå, Ekenäs och i Åbo för att bredda Musik & Talangs utbud och tillgänglighet i de olika regionerna i Svenskfinland. Under 2012 fortsatte utvecklingen av webbsidan, med bland annat projektet “Maléns låda”, som gav låtskrivare chansen att få respons av förläggaren Ben Malén.

Kongressen som ordnades 21-22 september 2012 utföll väl. Som programpunkter under kongressen fanns bland annat en spot on med managerna Seppo Vesterinen och intervjuer med producenterna Lars Danielsson (DK), Jonas Olsson. Några av livesidans namn var Northern Governors, LCMDF, The Spiny Normans, Satin Circus och jam med Lars Danielsson och Per Lindvall. Det fullständiga kongress- och festivalprogrammet finns här.

Läs mera om Musik & Talang 2012


2011

Den första kongressen ordnades i Vasa den 23-24 september 2011. Som projektledare anställdes Simon Ventus, som koordinerade verksamheten och byggde upp den första upplagan av projektets webbplats.

Programmet bestod bland annat av uppskattade föreläsningar av Ariel Hyatt (USA) kring “Building a relationship with fans through social media” och Berklees Peter Spellman (USA) som föreläste om artistutveckling. På konserterna uppträdde Von Hertzen Brothers, The Capital Beat, Felix Zenger & Petteri Sariola, Redrama, Sara Varga (SWE) med flera. Parallellt med Musik & Talang ordnades låtskrivarlägret Song Hotel.
Hela kongress- och festivalprogrammet hittar du att läsa här.

Läs mera om Musik & Talang 2011