Popturné 2017

Image

Satin Circus, tidigare popturné-vinnare, uppträdde på Musik & Talang 2014. Foto: Johan Hagström

Finlands Svenska Ungdomsförbund och YLE X3M ordnar under våren 2017 fem stycken konserter i Svenskfinland som går under namnet Popturné 2017. Oetablerade artister från hela Svenskfinland har chansen att uppträda på dessa tillställningar – det kan vara fråga om en soloartist eller ett band. Det finns inte heller begränsningar på musikstilen eller åldern. Majoriteten av bandets medlemmar bör dock ha svenska som modersmål.

Detta är en fortsättning på projektet med samma namn från år 2012 och 2014. Bandet Satin Circus vann Popturnén den första gången, och ingick sedermera ett skivkontrakt med Sony Music.

Man anmäler sig till Popturné 2017 genom att sända en demonlåt till FSU under perioden 3 april – 21 april. Utav alla anmälda orkestrar och artister väljer en jury de tolv som kommer vidare och får uppträda på Popturnén.

Popturné 2017 arrangeras i praktiken som en turné i Svenskfinland. Totalt arrangeras fyra semifinaler och en final i maj enligt följande:

Bar Loose, Helsingfors, 10 maj

Doo-Bop Club, Vasa, 19 maj

Santa Fé, Ekenäs, 24 maj

Harry´s Pub, Pargas, 27 maj

Utgångspunkten är att tre artister eller band uppträder per gång. På plats finns också en speaker från YLE X3M. Finalen kommer att äga rum på La Fiesta i Borgå, fredagen den 9 juni.

Under varje Popturnékonsert finns det en jury på plats, som utser en artist eller ett band som går vidare till finalen. Juryn består av representanter från FSU, X3M, Musik & Talang och nöjesbranschen. Finalvinnaren, det vill säga vinnaren av Popturné 2017, får uppträda på X3M Live i Dragsvik, Ekenäs den 13 juni, på Popkalasets stora scen i Borgå den 26 augusti, samt under Musik & Talang musikkonferensen i Vasa den 15-16 september.

Utgångspunkten är att de deltagande artisterna i Popturné 2017 inte är professionella och etablerade musiker, utan lovande unga talanger som vill komma vidare i sin karriär. Popturnén samlar i första hand lokala artister till varje tillställning.

För mera information kontakta Tomas Järvinen, Finlands Svenska Ungdomsförbund, 0405844655, tomas@fsu.fi.